2014.05.21.
22:58

Írta: Tapsy

A szépség traumája a párkapcsolatban

Akinek minimális vallási ismerete van tudja, hogy Isten mindent szépnek, és jónak teremtett. Most esetünkben a szépségen van a hangsúly. Tehát minden szép, de ebből kifolyólag a szépség egy relatív fogalom, mert kinek ez, kinek pedig az a szép. Magyarul nem mindenkinek ugyanaz a szép. Egy párkapcsolatban akkor válik a szépség - a társ szépsége - traumává, amikor a másik fél úgy gondolja, hogy a társa mindenkinek szép, mindenki őt akarja, mindenki vele akar élni, mindenki vele akar szexuális kapcsolatot létesíteni. Ez a traumatikus állapot féltékenységet, és bizalmatlanságot idéz elő állandó gyanakvással fűszerezve. Természetesen erre még a pár is tehet egy lapáttal akár tudatosan, akár tudat nélkül.

Az első és legfontosabb kérdés: Mikor érzi valaki, hogy igazán szép? Nagyon egyszerű. Amikor bókolnak neki, bókolnak minden testrészének, minden mozzanatának, a megjelenésének, a szavainak. A felsorolás lehet végtelen. Továbbá lehet ezt a fürkésző tekintetekből is érezni, akár bevallja valaki magának, akár nem. Vagy egy külső szemlélő is láthatja, hogy hogyan néz valaki az alanyra, aki elbűvöli a másikat a szépségével. Szűkebb értelemben, párkapcsolati szinten pedig a pár udvarlásából, bókjaiból lehet tudni. Vannak azért olyan helyzetek, amikor valaki egy kapcsolatban azt szűri le, hogy a sok bók által csak bizonyos külső dolgokba szerelmes a társa. Ez egy hatalmas baj és "defektus". Érdekes, mert elég ritka az az ember, aki nem szereti, ha a párja bókol neki, viszont annál több az olyan, aki a párján kívül még mástól is várja a külsejét illető szép szavakat.

Mikor akar valaki mindenkinek tetszeni? Itt jön az amitől sokan megijednek, az a bizonyos életközépi krízis, vagy más néven midlife crisis. Természetesen nem ez a lényege a krízisnek, mármint a tetszeni akarás, hanem az élet, a leélt élet, a csúcsra jutás, az élet értékelés majd az a bizonyos "hanyatlás", és az ezzel történő szembesülés. Viszont a szépségről sem szabad elfelejtkezni, mert az is benne van, csak ritkán kerül előtérbe. Némely pszichológusok 35-40 éves korra datálják, vannak akik 35-55-re, s vannak, akik kereken belövik 40-re ezt az időszakot. Valahol talán optimálisnak is tűnik. Most csak a szépséget vizsgálva meg kell állapítani, hogy ekkor már igazán beérnek, igazán éretté válnak a nők és a férfiak, de itt jön a baj is. Sokan nem érzik magukat elég jónak, elég szépnek a párjuk mellé, vagy nem elég nekik a párjuk kedveskedése, mert a 25-30-as, sokszor gyerek nélküli korosztályhoz méregetik magukat. Holott nem kellene, mert sok esetben még nekik is "odavernek" akár gyerek nélkül, vagy gyerekkel is.   

Amikor egy bók nem elég. Egy 22-26-os korosztálybeli, aki ismerkedik, vagy párkapcsolatot él, bőven megelégszik az esetek többségében azzal, hogy a párja odáig van érte. Viszont akik már, vagy aki már túl van a zeniten, vagy megelégszik a párjával, vagy nem. Az esetek többségében nem elég egy őszinte vallomás a szépségről a párjától, hanem kell több is, hogy legalább minden vele szembe haladó nő/pasi forduljon utána.

Természetesen a trauma elszenvedője mindig a társ, aki bókol a másik szépségét csodálva és előtérbe helyezve. Mit tesznek?

Aki "zenites" és elégedetlen egy ember bókjával: Egész egyszerűen kidobja ami van, köldökig dekoltált pulcsik, ingek, nagy behajlások, mutatva ezzel, hogy a kor nem számít, mindenki őt nézze. A másik eset a "dudoros" gatya, a "zenites szerszám, nem vén szerszám" jeligével. Olyan ruhák kerülnek elő, amelyek a párkapcsolat során elég ritkán. Ezek is leginkább akkor, amikor nem a párjával van, mert amikor együtt vannak, akkor jó a "stóc tetejéről a múltkori". Jól esik neki, hogy mindenki nézi, fantáziál róla, s ezt magának nem vallja be, holott tudja, mert olyan jeleket is küld.

Az elszenvedő pár: Nyilván megőrül a szerelméért, s nem érti, miért olyan, amilyen. Innét jön a lépés, s máris traumaként éli meg párja szépségét, mert úgy érzi - a fentebbieket átgondolva nem alaptalanul -, hogy a párja mindenkinek kelleti magát, s neki is kell mindenki, ha nem is szexre, de valamire mindenképpen (pl. tudatosításra, alátámasztásra, hogy ő jó nő/pasi). Itt már megjelenik a beteges féltékenység, amely öli a kapcsolatot.

Kilábalás a traumából. Egy hibás soha nincsen. Van egy kezdeti hibás, s van aki felteszi a pontot az i-re. A kezdeti hibás itt az, aki nem elégszik meg, s kell, hogy kellesse magát másoknak, akár bevallja, akár nem vallja be magának. Aki pedig felteszi a pontot az i-re a társa, mert elkezd betegesen féltékenykedni. Minden megelőzhető. Először is meg kell elégedni a társ bókjával, s neki kell megfelelni, őt kell csábítani, neki kell kelletnie magát, mondjuk akár felöltözve, vagy akár egy "ez mind a tiéd"-del, miután végig mutat magán, s pajkosan, kedvesen mosolyog a társára. A legfontosabb pedig, hogy akkor is kerüljenek elő rég látott ruhadarabok, szexibb ruhák, amikor együtt mennek valahova. Ne csak az otthoni melegítő, és a "stóc teteje". Ha mindezt tapasztalja a másik fél, akkor máris nem féltékeny, máris nőnek/pasinak érzi magát. Fontos, hogy ebben az esetben éreztesse párjával, hogy ő úgy csodálatos, ahogy van.

A lényeg: A világnak ne adni olyan megjelenést, amit a párjuknak nem adnak meg, s a másik fél ezek után ne féltékeny legyen, hanem büszke a társára, aki szép és dekoratív, és az övé (természetesen nem birtoklási értelemben).   

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tapsy.blog.hu/api/trackback/id/tr116189853

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Néni 2014.05.27. 10:20:47

Az életközépről jelentkezek:)
Egyenlőre krízis nélkül...
Szerintem amúgy is túl kritikusan áll a szakirodalom a témához. Egyetértek abban, hogy ez az időszak az ember életében változásokat hoz, de melyik nem? Elvileg a személyiségfejlődés tetőzéséről beszélünk. Hogy kinek mikor és milyen szinten zajlik le, azt erősen befolyásolja a már megtett életút, a környezet is. A megszerzett tapasztalatokat feldolgozva vagy megelégedve nyugtáz az ember, vagy próbál lendíteni még egyet, esetleg ráeszmél arra, hogy az élete egy nagy nulla.
Az, aki az önmaga értékeléséhez az olvasottak szerint kényszeresen viselkedik, az az életével elégedetlen. Az említett társ (ha tényleg megőrül a szerelméért) szedje össze magát, mert kevés amit nyújt!
süti beállítások módosítása