2014.03.07.
00:08

Írta: Tapsy

El kell válni?!

Szándékos a kérdéses felkiáltás. Vajon el kell válni, ha nem megy együtt? Mielőtt elkezdenénk keresgélni a választ, néhány nagyon fontos dolgot előre kell bocsátani. Az egyik, hogy minden válás házassággal kezdődik. Ez tény. A másik, hogy a házasságnak van pszichológiája és van teológiája is, csak sajnos nem vesznek egymásról tudomást. Ez is tény. A harmadik pedig, hogy egy idő után megrohad az emberben a szeretet. Na, ez is tény.

Mielőtt ezzel foglalkoznánk, nézzünk meg néhány okot, amelyek a váláshoz vezetnek:

  • Minden válás előhangja az elhidegülés, majd az esetenként abból következő megcsalás. Amikor a nő nem nő, a férfi pedig nem férfi a házasságban, s keresnek maguknak olyanokat, akik mellett lehetnek nők és lehetnek férfiak.
  • Megszűnik az egymás iránti tisztelet. Igen, a tisztelet. A szerelem és a szeretet mellett nagyon fontos a másik irányába érzett tisztelet. Tisztelni és elfogadni a személyiségét, a gondolatai, az érzéseit.
  • A megértés teljes hiánya. Ez az az eset, amikor nem tudják megérteni egymást, sőt ez a "megértetlenség" átalakul
  • Átformálássá. Annál rosszabb nincs, amikor egy kapcsolatban át akarják egymást formálni saját képükre.
  • Megrekedés egy bizonyos szinten. Nem képes a házasságban egy következő szintre lépni a partner, megreked a mindennapok semmis világában. Hátradől, nem foglalkozik semmivel, hiszen megvan akit akart.
  • A társ lét megszűnése. A társ nem a házaspár, hanem mindenki más. Ezeket lehet barát-barátnő centrikus, illetve szülő centrikus házasságnak nevezni.

Ez csak néhány szembetűnő magyarázat a válás felé vezető úton, s ezeken kívül még nagyon sok olyan dolog, érzés van, amely segíthet abban, hogy az emberek inkább ne akarjanak azzal élni, akivel együtt élnek, de más irányba néznek. A házasság lényege az együtt, egy irányba tekintés a saját vélemény megőrzésével és tiszteletben tartásával.Itt kell megemlíteni a tudományok sokszor nagy részrehajlóságát. A teológia a Transzcendens teljes bevonásával képzeli el a házasságot, amikor minden bajt majd a Mindenek feletti megold, ez az a helyzet, amikor ketten vannak hármasban. A pszichológia pedig azt hangsúlyozza, hogy két önálló lény él a kapcsolatban saját érzésvilággal, saját gondolattal.

Meg kell találni az áthidalást, amikor a teológia elismeri, hogy nem kell egy kimondott "igen" után valakit a földi pokolba kényszeríteni, ha nem megy a házasság, s belekényszeríteni a vakmerő bizakodásba, hogy majd "ott fent megoldják". Magyarul elismeri a házasság pszichológiáját, de nagyon. A pszichológia pedig meglátja a transzcendens létezését, s nem hagyja ki az ilyen esetekből sem (mondjuk az már bizonyított, hogy az ima hatására az agyban különféle kémiai folyamatok indulnak el, épp ezért az imának már van pszichológiája, tehát tett "a tudomány lépést a másik felé"). Egy szerzetes azt mondta, ha "nem megy, el kell válni, mert megrohad az emberben a szeretet". Talán kissé elhamarkodott kijelentés volt, de az tény, hogy az emberben megrohad a szeretet egy néha "meggondolatlanul kimondott" igen miatt, vagy sokszoros problémák után.

Abszurd beszólások a válás árnyékában:

  • Próbáljátok meg! - valószínűleg megpróbálták, de nem ment, azért akarnak elválni.
  • Utazzatok el! - ki a francnak van kedve azzal utazgatni, akit effektíve már nem is szeret, s nemhogy az érintését nem bírja elviselni, de még a hangját sem akarja hallani.
  • A gyerekek miatt maradjatok együtt! - egy nagy frászt. A gyerek érzi a feszültséget, érzi, hogy minden nap egy színházi előadás, s ez nem tesz jót senkinek. Ezzel lehet csak igazán ártani.
  • Mi is elválhattunk volna! - miért nem tették meg?

Ezek, s társaik már-már tragikomédiák. Tragikus, hogy emberek olyan helyzetben ilyen komikus dolgokat tanácsolnak, s ez tömegtermék, mert minden válásnál ebből a négyből minimum kettőt szoktak tanácsolni.

A fenti kérdésre nincs válasz, csak esetleg tények és tanácsok, de normálisak és nem szamárságok.

El kell válni?

  • Jól meg kell ismerni a másikat, de tényleg nagyon jól, a családját is, és akkor kell kimondani a boldogító igent.
  • Meg kell hódítani minden nap a másikat, s meg kell őrülni minden nap a másikért. (Életkornak megfelelően.)
  • "Soha nincs veszekedés." - Ez hazugság és elfojtás.
  • Ha valami baj van, vagy öröm, csak második a szülő és a barát, első a TÁRS!
  • Ha nagy a baj, akkor nem baráti, vagy szülői tanácsok kellenek, hanem rendes szakemberek (lelkész, pszichológus, mediátor, házasságterapeuta stb...)

Ha nem tudnak egymásnak segíteni, ha nem tud a külső szakember segíteni, akkor viszont el kell gondolkodni komolyan a folytatáson.

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tapsy.blog.hu/api/trackback/id/tr305846894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

martineden 2014.03.07. 22:22:47

Ha nagy a baj, akkor nem baráti, vagy szülői tanácsok kellenek, hanem rendes szakemberek (lelkész, pszichológus, mediátor, házasságterapeuta stb.....Az am.A lelkesz profi szakember a hazassagban.A posztolo pedig egy seggnyalo hulye

ámulookbámulook 2014.03.08. 09:20:45

Lehet valakit seggnyaló hülyének nevezni, de alapvetően igaza van. Nem ukázként, hanem lehetséges alternatívaként sorolt néhány hivatást és bizony sokan nem az orvoshoz fordulnak tanácsért, egyszerűen a hitük miatt. Ergo ezen embertársainknak ez lehet az optimális megoldás. Konkluzió: Aki megoldást keres/ajánl az gondolkodik. Aki egy kifejezésen megreked és nem a lényeget látja,hmmm... szűklátókörű.. Finoman fogalmazva.

Néni 2014.03.08. 20:51:07

A baráti tanácsok is lehetnek legalább olyan hasznosak, mint egy elméleti szakemberé. Elsősorban egy értelmes kívülállò véleményét hasznos meghallgatni.

Nap Sugárnap 2014.03.28. 19:58:33

Ebben az elbutult világban kevés ember van aki szakemberhez mer fordulni,hiszen ha egy házasságban nincs meg a mindennapi beszélgetés,kapcsolat akkor más felé sem igen fog nyitni ez egyértelmű,csak a pletyka és az önmarcangolás az ami valahogy elviselteti vele a "Szar" házasság fogalmát,itt jön képbe amit olvastam a barátnők,barátok,szülők ismerősök na és az a híres kiposztolok valamit valamelyik közösségi oldalon,ezt még hozzátenném,mert ilyen is van ugyebár.Esetleg ha meg nyit netán egy szakember felé,vagy docens felé hamár egy adjunktus nem tud segíteni akkor meg felötlik az a tény hogy a megtévesztés sötét barlangjában találja magát,ahogy írtam buta világban élünk,na most előjön az önző világ meghatározása is hiszen a szakemberek között is van olyan aki habzsi dőzsi csak a befolyt összeget nézi,és kitudja talán ha lerakja a műszakot ő sem a családjához siet haza hanem valamelyik "lotyóra" költi az aznapi megkeresett betevőt,vagy ha haza is megy egyedül kuksol a kanapén és egy szánalmasan romantikus csöpögős filmen sírja ki magát.És akkor még finoman fogalmaztam.De vannak kivételek is persze,akik tényleg a munkájukat végzik,és megpróbálnak segíteni talán sikerrel talán kudarcal,de megpróbálnak.Vannak olyanok is akik kérésre foglalkoznak egy egy emberrel ismerettségen keresztül,barátságból vagy kíváncsiságból a jó ég tudja, a lényeg hogy egy terápiához több alkalom kell amiben néha felületesnek néha bunkónak néha keménynek kell lenni,ha ezt pedig megérti aki erre rászorul talán megtud menteni egy házasságot.Az is lehet megérti az okokat és okozatokat és kilép belőle.A lényeg hogy akkor van igazán jó házasság ha elfogadod a másikat olyannak amilyen,testi lelki gondolati hibáival együtt,és egy húron pendültök.....

Nap Sugárnap 2014.03.28. 20:00:47

....ami ritka mint a fehér holló!!!!!!!!
süti beállítások módosítása