2014.02.03.
14:46

Írta: Tapsy

Irigység - Az emberi lét lesüllyedésének kezdete

Ez így van... Aki irigykedik, az elkezd süllyedni egy olyan szintre, ahonnét természetesen még van alább, de ez már igazán egy olyan szint, hogy szavakkal nehéz egyszerűen leírni, meg bonyolultan is.

Mit irigyel egy ember? Két dolgot szoktak (vagy szoktunk?) irigyelni. Az egyik a pénz, vagy más néven az anyagi javak,a másik pedig a boldog élet (pénztől függetlenül). E kettő az, ami meghatározza egy ember igazi egzisztenciáját, amely anyagi és szívbeli gazdagságot jelent.

Irigyelni a pénzt. Általában ha lát valaki egy gazdag embert, rögtön elkezdi irigyelni, és mondja a magáét, s elhordja minden szemét embernek a pénzest. Van értelme? Persze, hogy van értelme az irigy ember szerint. Ő elgondolja, hogy az bizonyára mocskos pénz, lopott pénz, sikkasztott pénz, és még lehetne sorolni. Na és ha az lenne??? Köze természetesen mint esze, ami egyenlő a nullával.

Mielőtt irigykednénk, néhány dolgot ebben az esteben figyelmebe kell venni:

- lehet, hogy évek, évtizedek alatt keményen megdolgozott érte

- lehet, hogy nem becsületes úton szerezte, akkor meg valószínűleg nem alszik       nyugodtan

- lottón nyerte

Ha mélyen megnézzük, akkor mit is irigyel egy irigy? A sok munkát, netán a nyugtalan alvást, vagy fárdtságos sétát egy lottózóba. Természetesen egyiket sem csinálná, csak elvárná, hogy minden anyagi jó az ölébe hulljon.

Az irigység képes ledönteni egy embert a letargiába, és a másik ember utálatába, amely már jó talaja a pletyka magjának, amit elvetés után még az undormányaival trágyázhat is. Ilyenkor jön a siránkozás, hogy balsorssal teli az élet, s rá sem jön, hogy balsors nincs, csak rossz döntések sorozatos következménye.

Irigyelni a boldogságot. Ha valaki boldog csládban, boldog párkapcsolatban él, természetesen neki is lesznek irigyei. Pedig megdolgozott a boldogságáért, megtalálta a párját, az életét, megalakította saját családját. Ahhoz, hogy valaki nagyon boldog legyen, rettentően sok dologról le kell mondani, meg kell vonni magától a nagyobb jó - jelen esetben a boldogság - érdekében. Akik látják ezt, s ők boldogtalanok, rögtön irigylik, s itt is az életet hibáztatják, pedig az irigyek csak sorozatos rossz döntéseket hoztak, s azért lett pocsék az életük.

Mit lehet irigyelni?

- a szép társat (férfi, vagy nő)

- az egyetértéssel teli kapcsolatot

- a boldog családi harmóniát

Nem szabad elfeljeteni, hogy szépség relatív. Kinek ez, kinek pedig az a szép, tehát irigyelni nem kell. Az egyetértést? Csak tisztelni kell a másikat. Harmónia? Azért ha van gyerek, akkor nagyon sok dologról le kell mondani, s ott nehezebb megtalálni az igazi harmóniát. Bárhogy is nézzük, itt is mit irigyel legnagyobb részt a másik? A mögötte lévő munkát, amit persze az irigy nem akar, csak a végeredményt.

Összegezzük egy kicsit! Irigykedni nagyon ocsmány dolog, mert ebből kinőhet a pletyka, kinőhet a gyűlölet, kinőhet a rosszindulat, és még ezt bőven lehet sorolni.

Azért azt se felejtsük el, hogy nemcsak "rosszindulatú irigység" létezik, hanem az "inspiráló irigység" is.

Inspiráló irigység. Ennek nem más a lényege, mint az, hogy felráz a nihilből, és az emberben a tenni akarás kerül előtérbe. Például: Milyen sok pénze van, de jó neki, én is képes vagyok dolgozni, s lesz nekem is, vagy, Milyen jó nője/pasija van, igényesebb leszek, nőiesebb/férfiasabb leszek, s lesz nekem is szép párom, boldog kapcsolatom, harmónikus életem. Az ilyen irigység nem utálat tárgyát képezi az irigyelt emberből, hanem példaképet csinál belőle, akire fel lehet nézni, s élete inspirál a munkára. Ha valaki ilyen irigy, az nem baj, sőt... Viszont ha valakiben az irigység rossz és káros, akkor boldogtalan és gyűlölködő, pletykás és undorító ember válik belőle.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tapsy.blog.hu/api/trackback/id/tr155795997

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása