2014.05.05.
22:57

Írta: Tapsy

Mikor nincs benőve a kapcsolat "feje lágya"?

Eléggé érdekes, és gondolkodóba ejtő kérdés. Sokan azt hiszik, hogy párkapcsolatuk érett, mert ők is érett felnőttek, vagy fiatalok. Sajnos ez nem így van, ugyanis a szellemi érettség és intelligencia megléte nincs egyenes arányban a kapcsolat érettségével. Ha valakik idősebbek, nem jelenti azt, hogy érett a kapcsolatuk a párjukkal, ugyanakkor ha valakik fiatalabbak, nem jelenti azt, hogy éretlen a kapcsolatuk a mellettük levővel. Minden csak azon múlik, hogy hogyan nevelik fel a kapcsolatukat. Természetesen ahhoz, hogy érett legyen egy kapcsolat, mindketten kellenek, mert egyedül nem megy sem a problémák megoldása, sem az igazi örömök megünneplése. Fontos, hogy tudjanak tolerálni, és ennél is fontosabb, hogy tudjanak a másikra figyelni. Az ígérgetések nem érnek semmit, ha azok csak pár napig tartanak.

Az alábbiakban egy kicsit szemezzünk azok között a jelek között, amelyek felszólító értékkel bírnak, miszerint a kapcsolat "feje lágya" még nem nőtt be. Természetesen itt sem jelöljük a nemeket, mert mindkettőre igaz.

  • Amikor a másik még mindig mindenkinek tetszeni akar. Az első és legfontosabb az lenne, hogy valaki önmagával szemben legyen igényes a megjelenésére, és elsősorban a párját akarja elkápráztatni, de sajnos a párja mellett másokra is gondol. Ezt akkor lehet a legjobban észrevenni, ha előkerülnek olyan ruhadarabok a szekrényből, amelyet a társ még sosem látott x év házasság, együttélés alatt sem. Ezek nagyon ízléses, elvarázsoló ruhadarabok, de leginkább akkor kerülnek felvételre, ha külön mennek valahova. Amikor együtt mennek, akkor jó a szokásos a stóc tetejéről, vagy a megszokott melegítő.
  • Amikor mindig ugyanúgy mosolyog mindenkire. Egy kapcsolat nem egy "uborkasavanyító", tehát nem fancsali képet kell vágni mindenre, és mindenkire. Akkor van "baj", ha a kapcsolatban élő az ellenkező neműre - legyen az bárki - úgy mosolyog, mint a párjára. Magában nem tud különbséget tenni, hogy éppen nem a párja áll vele szemben. A szemben álló meg joggal érzi, hogy ez nem a hivatalos, hanem a "gerjedős" mosoly.Természetesen ennek lehet a pár szemtanúja, és szóvá is teheti (tételezzük fel, hogy nem betegesen féltékeny). Az árulkodó jel az az, amikor erre kifakad a mosolygós pár, s még neki áll feljebb, és jön a "melletted már mosolyogni sem szabad?".
  • Amikor kedélyesen cseveg ellenkező neművel. Ezt teheti a párja mellett - ami nyilván a társnak nem jó - s teheti úgy, hogy a párja nincsen mellette, de akkor a lelkiismeretével kell elszámolni. Ilyenkor pedig ha ezt a "sértett" társ szóvá tesz, akkor jön a "nem leszek bunkó miattad". Természetesen erről szó sincs, csak vannak bizonyos határok.
  • Állandó közlési vágy. Van egy olyan késztetése, hogy neki közölnie kell mindenkivel mindent. Akár egy kollektívában, hogy ide, vagy oda megy, vagy egy társaságban, hogy ezt, vagy azt csinálta. Teljesen szükségtelen dolgok, de úgy érzi, hogy ezt muszáj. Ha ezt a párja látja, valószínűleg nem esik jól neki, de a szóvá tétel után erre is jönnek a megfelelő magyarázatok.
  • Állandó beszédkényszer. Ez arról szól, hogy úgy érzi, meg kell törnie a csendet, beszélnie kell, s természetesen ezt a beszédet is az ellenkező nemű felé indítja.

Ezek csak apró jelek és mozzanatok, de sokat hordoznak magukban. Természetesen mondhatja bárki, hogy ezek teljesen normális dolgok, s ezek miatt rásütni egy kapcsolatra, hogy éretlen nem más, mint féltékenykedés. Természetesen lehetne az is, de egy pillanatra gondoljunk bele valamibe. Van az úgynevezett intim szféra, ami minimum "70 cm és kőből van", és van lelki értelemben véve is egy intim szféra, amely azt jelenti, hogy az ellenkező nemű nem azokat a külső jeleket (mosoly, szemcsillogás..stb) kapja, mint a társ, a pár. Itt már nem állja a helyét a "de téged szeretlek", vagy a "veled bújok ágyba". Akivel szemben állunk nem tudja, hogy mi van bennünk, csak külső jeleket lát. Főleg ha valaki olyannal áll szemben egy párkapcsolatban élő aki már bepróbálkozott nála. A mosolyt látja, a kedvességet érzékeli, a közlési vágyat érzékeli, amelyet a jeleket küldő társa is megkap néhány többlettel. Ezt már nem is kell folytatni

Egy párkapcsolat "feje lágya" akkor nő be, ha a benne élők mind a külső, mind a belső intim szférát ki tudják alakítani, ahová csak a társuk léphet be, és más nem kapja meg azokat a külső jeleket, amit a társ. Ne feledjük: sokan csak a külsőt látják! El lehet kerülni a féltékenységet, a félreértéseket. Egy a lényeg: intim szféra.

 

 

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tapsy.blog.hu/api/trackback/id/tr296103538

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Néni 2014.05.06. 20:00:16

Egy nő mindenkinek akar tetszeni. Inkább az a probléma, hogy ez lehetetlen :) Viccen kívül, a mosolygást és a csevegést tudni kell megkülönböztetni a flörttől. Minősíti a kapcsolatot, ha az egyik fél kifele kacsintgat. Az "állandó közlési vágy" ill. "állandó beszédkényszer" viszont számomra homályos. Aki kapcsolatban él, az már nem is beszélgethet ellenkező neművel? Na ez a mániás féltékenység. Aki meg már bepróbálkozott, arra meg rá se nézz, menj át az utca túloldalára! Durva...

Tapsy 2014.05.07. 00:10:39

Kedves Néni!Direkt nem ìrom,hogy férfi,vagy nő. Mindkettőre igaz lehet.Sajnos vannak olyanok,akik ugyanazokat a külső jeleket kommunikálják az idegen felé, mint a társuk irányába, csak épp nem csòkolòznak és ölelkekeznek. Természetesen nem arròl a bepròbálkozòròl beszélünk, akivel összefut az utcán,hanem arròl, akivel napi szinten kapcsolatban van. Ezért fontos az intim szféra. Sok ilyet láttam már, s ha az illetőt nem ismerem, akkor azt hiszem,hogy a párjával diskurál. Ezt el lehet a flörttől különíteni, de nagyon keskeny a választò vonal. (Ha helyesìrási hiba lenne bocsánat érte, mobilròl ìrtam.

Néni 2014.05.07. 12:49:11

Kedves Tapsy!
Én is a napi szinten kapcsolatban levőkre gondoltam, de nem akarom elhinni, hogy egy úgymond eredmény nélküli bepróbálkozás után talán lehetetlen a jó kapcsolat visszaállítása. Marad az utca túloldala...főleg ha a régebben említett "jóindulatú" emberek pletykahadjárata is beindul. Feltételezve, hogy nincs szó flörtről...
(mindig mobilról)

Tapsy 2014.05.07. 14:01:18

Kedves Néni! A és B egy pár, C bepróbálkozott A-nál egy alkalommal. Azóta is A és B egy pár, C pedig napi 8 órát tölt A-val. A szinte ugyanazokat a jeleket kommunikálja C felé, ami valószínűleg már akkor is beindította C-t, amikor bepróbálkozott. Kosarat kapott. DE! Aki egyszer akart valamit hogy tud leállni, ha a mézesmadzag ott van egyfolytában az orra előtt, s A azóta is nehezen épít ki egy intim szférát. És hangsúlyozom, hogy a külső jelek ugyanazok mindig. Ilyen esetben lehet jó kapcsolat, csak azt kifelé kommunikálni kell - jelen esetben A-nak - hogy a mosoly a hivatalos, s nem a szerelmes. És ezt lehet kommunikálni. Görög Ibolya rettentően jól ír az intim szféráról, nagyon tudom ajánlani mindenkinek. Én ezt "egészítettem" ki a lelki intim szférával.

Nap Sugárnap 2014.05.13. 11:41:59

Kedves Tapsy!A mai délelöttöm remekül kezdődött,ahogy elolvastam ezt a blogot!Már maga a cím elolvasása is mosolyt csalt az arcomra :) !Hát ez az A,B C sztory COOL!!!!De mi van a B-vel :* ?!Ha A és B egy pár,akkor C hiába próbálkozik...lehet C kosarat kapott,de ha C tudja hogy A foglalt,akkor elég tudatlan hiszen a másiktól kapott külső jeleket,vagy akár egy testbeszédet,közlést, összekevert a kedvességgel.Annyira de annyira mást és mást jelent, szinte minden embernél, egy ugyanolyan elhangzott mondatban az értelmezés fogalmának...megnyílvánulása.

Valaki a párjának akar tetszeni és azért túrja fel a házat az új ruhákért,valaki meg a külső tényezőkért.De ha ezt a nő vagy férfi nem veszi észre a másikon,akkor ő is a külső tényezőknek él.A külsőségekre ad!Erre van egy nagyon jó emlékem,talán egy éve már nem hordtam magas sarkú cipőt,mivel nem tudtam járni benne :).Úgy éreztem eljött az idő,és felveszek egy szép fekete szoknyát ,harisnyát cipellőt,és elindultam a randira.Itthon beszálltam a kocsiba,a találka helyen kiszálltam,és csak a párom látta hogy milyen csinibe vágtam magam.Nem kellett kérdeznem semmit mert amikor meglátott beszéd nélkül is láttam rajta azt az elégedettséget és örömöt,amit ezzel a kis icipici meglepetéssel okoztam.Mert nagyon jól tudta hogy a sportos rucit szeretem a legjobban,és tudta hogy csak az Ő tiszeteletére öltöztem ki.Nekem is "baromi nagy" örömet okozott,és Neki is.Bárhol vagy is ,a megszokott ruházatban, ha hirtelen ez változik és nem a párodnak legelőszőr,akkor ott már gond van ÍGY IGAZ.Hozzáteszem szeretem a csinos darabokat is, de az áttérés folyamatát egy másik ruhatárhoz csak a kedvesed és magad miatt változtasd át,ne azért hogy x y mikor hogyan néz rád,vagy mit mond rólad,hogy nézel ki,milyen drága cuccban billegeted magad,vagy milyen drága kocsiban feszítesz, közben agyad 1 százalék! :P
süti beállítások módosítása