2014.02.14.
16:04

Írta: Tapsy

Honnét ered a féltékenység?

Talán nem is gondolkodott még sok ember azon, hogy mi a féltékenységnek az igazi oka. Sokan azonnal rávágnák, persze tudálékosan, hogy a féltékenység oka és eredete a bizalmatlanság. Na, ez nem így van, meg nem is így volt, és nem is lesz így.

A féltékenység pontos megfogalmazása: a párkapcsolatában akkor féltékeny valaki, ha attól fél, hogy a párja hűtlen, megcsalja valakivel. De féltékeny az az ember is, aki valakit rossz szemmel néz, mert fél, hogy háttérbe szorul miatta (itt már beszélhetünk nemcsak párkapcsolati, hanem munkahelyi féltékenységről is, de most nem ez a témánk).  

A féltékenység nem a másik iránt érzett bizalmatlanságból ered, hanem abból, amit az ember önmagával szemben érez, vagy éppen nem érez. Mindennek oka az önbizalomhiány, illetve az önértékelési problémák, melyek mögött a negatív énkép áll. Természetesen a negatív énképet lehet párkapcsolaton belül együtt fejleszteni, vagy külön is.

Kin múlik a negatív énkép? Természetesen először mindig a társon, a páron. Meggyőződésem, hogy minden kapcsolatban szükséges akár naponta a másikat meghódítani, naponta újra megszeretni, naponta bókolni neki. Természetesen oda-vissza, s most itt felesleges beszélni a nemekről. Könnyen beszürkülhet egy kapcsolat, s nem az élet és a - lerágott csontként emlegetett - rohanó világ teszik tönkre, hanem a benne élő két ember, akik nem látják egymásban sem a férfit, sem a nőt. Nem látják azt az embert, akit meg kell/kellene hódítani. Azt gondolják, hogy egyszer az elején elég volt. Viszont ha a másik nem így gondolkodik, hanem vágyódik az elismerésre, a meghódításra mind a külsejét, mind a belsejét illetően, s nem kapja meg, akkor kialakul benne a negatív énkép, s elkezdi magát semmire tartani, elkezdi magát nullának érezni mind külsőleg, mind belsőleg.

Először csak úgy finoman nem érzi magát semminek, a tükör előtt. Azután - mert nem kap élete szerelmétől semmit - már mindenkinél rosszabbnak tartja magát, főleg a külsejét tekintve. Minden olyan hasonló neművel szemben senkinek érzi magát, akivel a párja valamilyen szinten kapcsolatban, ismeretségben áll.

Innen már csak egy apró lépés, hogy a párját mindenkivel összehozza, s kialakuljon az az igazi féltékenység, amikor ideges, ha a párja telefonja csörög, ideges, ha párja ellenkező neművel beszélget, sőt még azt se tolerálja csak nehezen, ha a párja azonos neművel találkozik. Ez már egyfajta beteges féltékenység, amely a kapcsolatot képes teljesen boldogtalanná tenni. 

Egészségesen viszont lehet féltékenykedni, mert nem engedi, hogy az ember hátradőljön olyan értelemben a kapcsolatban, hogy "már nem kell újra megszerezni", hanem akarja mindig meghódítani, hogy más "ne hódíthassa le" tőle párját.

Ennek a féltékenységen a hátulütője, hogy egy idő után a pár azon fele, aki féltékeny, s nem érzi magát semminek a társa mellett, elmegy máshoz, ahol ideig-óráig valaki lehet, akit meg akarnak hódítani, akiben látják a férfit, vagy a nőt.

A féltékenység nem önmagától jön, nem magától ered, s nem is szoktak általában féltékenynek születni az emberek. Az embert a társa teszi teszi olyanná, hogy önértékelési problémái legyenek, s azzal teszi féltékennyé, hogy nem értékeli eléggé. Nem érezteti vele, hogy neki tényleg ő a "valaki", a "valami", a társ, a férfi, a nő, az élet, a szerelem, a minden... Nem elég a tudat, hogy szeretve van valaki, hanem azt éreztetni is kell!

Mi az egyszerűbb? Önértékelési problémát teremteni, s ezzel egy féltékenységet előidézni, amely semmivé teszi a kapcsolatot, vagy egész egyszerűen szavakkal, tettekkel éreztetni a párral, hogy ő a leghatalmasabb Ő! 

21 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tapsy.blog.hu/api/trackback/id/tr785814410

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Egyallampolgar 2014.02.15. 10:36:10

"A féltékenység ... amit az ember önmagával szemben érez, ... oka az önbizalomhiány,... önértékelési problémák, melyek mögött a negatív énkép áll."
"Kin múlik a negatív énkép? Természetesen először mindig a társon, a páron. "

Na ezt mégis hogyan? Az énképem bizony tőlem függ. A saját önértékelésem elsősorban a saját életem megítélésén múlik. Ha magamat nem tisztelem a másiktól mit kapok?

egysmás 2014.02.15. 11:18:26

@Egyallampolgar: Ha ez így lenne, nem lehetne nevelni, mindegy lenne, hogy milyen a társága a gyereknek, milyen a munkahelyi kollektíva, stb.

neszóljszámnemfájfejem 2014.02.15. 12:45:17

Megint egy valag közhely, amire felesleges volt karaktereket pazarolni....az író, a kiskegyeden nőtt fel...

csubus 2014.02.15. 12:46:16

Nem, nem és NEM! Véleményem szerint:

A féltékenységnek semmi köze az önbizalomhiányhoz vagy a negatív önképhez! A féltékenység egy olyan (igen erős) érzelem, ami segít megvédeni a kapcsolatot (nem csak a szerelmi kapcsolatokat!). Ennyi. És igenis velünk születik, genetikailag kódolt, ezért nem is etikai kérdés. Érdekesség, hogy evolúciós okok miatt a férfiak "féltékenyebbek" és ha egy férfi féltékeny, nos 95%-ban jó eséllyel nem téved!

Ajánlott olvasmány:

David M. Buss: Veszélyes szenvedély

AntiKorrupt 2014.02.15. 13:16:58

Van egy másik verzió is. Saját környezetemben látok példákat arra a jelenségre, hogy valaki látja párja jellemhibáit, szeretné ha ezek mérséklődnének, viszont a fejlődést azzal a módszerrel próbálja kikényszeríteni, hogy visszafogja a pozitív megerősítéseket, elismeréseket, kedves gesztusokat a másik irányába. Emögött az a képzet van, hogy a másik így azt érzi hogy tennie kell a kapcsolat erősítése érdekében, olyanná kell válnia hogy jobban megfeleljen párja igényeinek(bízva abban hogy ezzel visszahódítja, visszaszerzi elismerését, figyelmét, kedvességét), mert különben elveszítheti. A folyamat mellékhatásaként kialakulhat az önbizalomhiány és a féltékenység is egyszerre, ha a másik fél a viszonylagos elhidegülést egy harmadik személy hatásának feltételezi.

kentauri 2014.02.15. 13:17:07

Szerintem mindenkinek meg van a maga igaza....inkább az ember karakterétől függ,hogy mi váltja ki a féltékenységet....lehet jelen van több ok is, én még hozzá venném az önzőséget is. Ugyanis nem csak párkapcsolatban lehet féltékeny valaki...
féltékeny-irigy.....rövid a válaszvonal, ha van egyáltalán.

csubus 2014.02.15. 13:59:13

@kentauri: szerintem van éles határvonal a féltékenység és irigység között.

Féltékeny csak olyasvalamire lehetek, amit korábban "birtokoltam", míg az irigység "tárgya" mindig olyan valami, ami soha nem volt a birtokomban. Ez szerintem baromira nagy különbség és ezért gondolom azt, hogy az irigység etikai kérdés, míg a féltékenység nem (nos mondjuk az is igaz, hogy az etika, önző, önzetlenség fogalmakat a természet nem ismeri, legalábbis nem abban az értelemben, ahogy az emberek értelmezik azt).

smartdrive 2014.02.15. 14:12:40

természetesen a világon minden félelem az önbizalomhiányból fakad. az a nő, aki nem megy be éjjel a sötét sikátorba, az is csak önbizalomhiányos. ilyen értelemben tkp. lenézem őket

smartdrive 2014.02.15. 14:14:50

na, elárulom a megoldást, hogy legközelebb ne kelljen ennyi hülyeséget összehordanod:

a féltékenység az egy kognitív disszonancia aközött, hogy valami elméletileg a tiéd, és hogy gyakorlatilag nincs felette ennek megfelelő kontrollod

Tapsy 2014.02.15. 14:31:42

Kedves smartdrive! Festinger alkotta meg a kognitív disszonancia elméletét. Bárhogy is nézem, valahogy nem jön össze azzal, amit mondtál. Nézz egy kicsit utána, mielőtt "ennyi hülyeséget összehordanál" :-)

Tapsy 2014.02.15. 14:33:20

Kedves neszóljszámnemfájfejem! Bölcs maradtál volna, ha hallgatsz. Nálad az egyetemen és főiskolán tananyag volt a Kiskegyed? Nálam nem!

Tapsy 2014.02.15. 14:33:57

Ja Kedves neszóljszámnemfájfejem! Nálam a Story volt a kötelező!

csubus 2014.02.15. 14:42:13

@Tapsy: kíváncsi lennék arra, hogy a postban leírtakat valamelyik egyetemen/főiskolán tanultad vagy kizárólag a személyes véleményedet fogalmaztad meg?

Tapsy 2014.02.15. 14:50:22

Kedves Csubus! A tanultakat akarom összehozni az élettel, és ha lehet, valami újat alkotni, s nem más tollaival ékeskedni. Kérdésedre a válaszom, hogy saját vélemény, mely tanultakon alapszik, s azon, hogy 8 éve szinte napi rendszerességgel foglalkozom emberekkel egyesével, s csoportokkal.

dukeekud 2014.02.15. 15:00:05

@csubus: "A féltékenységnek semmi köze az önbizalomhiányhoz vagy a negatív önképhez!"

Hat pedig logikus, osszerakhato.

A feltekeny embernek alacsony az onertekelese, ertektelennek gondolja magat. Ezert nem hiszi el hogy O szeretheto lenne. ( logikus, ugyan ki szeretne egy senkit egy nullat ? ) Ezert aztan folyamatosan gyanakszik, feltekenykedik, a sajat belso meghatarozo erzeseibol kiindulva. Logikus, ha nem vagyok szeretheto, akkor persze hogy masik keres maganak valakit akit szeretni lehet.

Azert nem zarnam ki, hogy ritkabban a feltekenysegnek lehet mas alapja is, peldaul az onzes, vagyis az eltulzott onvedelem(gyerekoraban tul koran kenyszerult erzelmi, fizikai ongondoskodasra). Es igy a feltekenyseggel a sajat erzelmi joletet akarja, tulzottan biztositani.

chocco channel 2014.02.15. 15:00:27

A ferjem onbizalomhianyos megsem feltekeny mert erzi es tudja, h nekem o a vilag legjobb pasija es soha nem csalnam meg.Mindennap elmondom neki, h o alomszep, kimutatom az erzelmeimet, eliismerem szexualisan, intellektualisan es ertekelem mint embert.

Azok az emberek feltekenyek akik ezt nem kapjak meg ill.azok akiket mar egyszer anno megcsaltak.

popszegecs 2014.02.15. 15:47:13

Igazán örülök, hogy a posztolóhoz bekötötték az internetet, hiszen az elmúlt évben azt, hogy a féltékenység önbizalomhiány, végülis csak a következő helyeken olvashattuk: az elmúlt 20 évnyi Nők Lapja minden második kiadásában, havi egyszer a velveten, kéthetetne a díványon, félévente a bravo, popcorn, százsszorszép magazinban, a cosmopolitanban, a népszabadságban, a harmonet portálon, az ezotéria magazinban, a kereskedelmi tévé reggeli műsoraiban, a daily mailben, a hoxa portálon, a képújságban és a tévémagazinban. Gratulálok a korszakalkotó cikkhez! Olyan nem lesz, hogy a C-Vitamin miért hasznos? Alig várom.

Mojzes Pál (törölt) · http://mpgondolatok.blogspot.hu/ 2014.02.15. 15:59:52

@popszegecs:

Szerintem meg indíts te is blogot.A mai világban kb. három kattintás ha van megfelelő email címed.Szóval hajrá.Ne legyél önbizalom hiányos ;).

Tapsy 2014.02.15. 18:21:50

Kedves popszegecs! Soraid első részét olvasva szeretettel ajánlom Neked a "Beképzeltség vs. alázat" című posztomat. Gratulálok állandó olvasmányaidhoz, igazán dicséretes, hogy ilyen tájékozott vagy, és ilyen nagyívű írásokon szocializálódsz. Bár írnak ott kollégáim is, ezért annyira nem szólom le nagy részét. Azért én általában komolyabb témákat is szoktam olvasgatni. Tényleg indíthatnál egy blogot, s amiket olvasol az általad megjelölt hallatlanul komoly irodalmakban, azt összefoglalva leírhatnád, s még én is elolvasnám, mert általában én azokat nem olvasom.

dukeekud 2014.02.15. 22:58:43

@chocco channel: " megsem feltekeny mert erzi es tudja, h nekem o a vilag legjobb pasija es soha nem csalnam meg."

Azert en nem vagyok benne biztos, hogy ez igy optimalis. Mert oke hogy nem csalod meg, de attol meg az onbizalomhianya megmarad, amit lehet hogy fejleszteni kene. Ha csak kikompenzalod az onbizalom hianyat, de nem fejlodik, az nem add tartos egyensulyt, elobb utobb felborul a kapcsolat.
süti beállítások módosítása